Комп'ютерні системи та мережі

Вівторок, 07.05.2024, 12:38
Вітаю Вас Гість | RSS
[Нові повідомлення · Учасники · Правила форума · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Корисне » Міста України » Ужгород (про Ужгород)
Ужгород
TiNДата: Неділя, 24.02.2008, 20:38 | Повідомлення # 1
єдиний і неповторний
Група: Адміністратори
Повідомлень: 229
Репутація: 11
Статус: Offline
Наиболее давние находки Закарпатья относятся к палеолиту ("старый камень"), который делится на периоды: нижний палеолит (2 млн. лет до н.э. - 40 тыс. лет до н.э.) и верхний палеолит (40 тыс. лет до н.э. - 12 тыс. лет до н.э.). Самые первые люди на территории Закарпатья останавливались около таких мест, как Королево (наиболее давняя стоянка в Центральной и Восточной Европе - 1 млн.100 тыс. лет), Рокосово, Ужгород, пещера Молочный камень (Тячевский район).

Развалины Виноградовского замка
В период неолита человек перешел от присваивания даров природы к их производству. Произошло распределение на земледельцев и скотоводов. Скотоводство способствовало заселению горных районов, о чем свидетельствуют очень давние наименования урочищ, которые впоследствии стали названиями соответствующих поселений: Воловье, Воловец, Скотарское, Бычков, Чабанивка.

Деревянная церьковь
Археологические находки медно-бронзового века (3 тыс. лет до н.э. - 1 тыс. лет до н.э.) на территории Закарпатья - это поселения, могильники, курганы, сокровища-памятники. Культуры медно-бронзового века: Ниршег-Затин, Восточно-Словацкая, Отомань, Станово, Виттенберг.

Мукачевский замок
Следующий период ознаменовался приходом гето-дакийских племен (фракийцев). Даки разгромили кельтов, которые отошли к Германии. Даки строили поселения на высоких берегах рек: Стремтура (Иршава), Шелестово, Арданово, Читатье (Солотвино). Укрепления создавались на случай войны и для охраны торговых путей (закарпатская соль имела большую ценность), в самих городищах жили только охранники. Но легионы римского императора Марка Ульпия Траяна (98-117 г.) разгромили даков, разрушили на Закарпатье городище в Малой Копане. И в 107 г. образовалась провинция Рима - Верхняя Дакия, "Dacia Superior" (северная граница по р.Самош).

Ужгородская ратуша
В IV в. к Паннонии пришли гунны. К середине V в. в междуречье Дуная и Тисы образовался политический центр гуннов во главе с легендарным вождем Атиллой. Во время большого переселения народов в Потисье появились племена гепидов, вандалов, бургундов, остготов, лангобардов, славян. Часть хорватов после переселилась на Балканский полуостров, а часть осталась в Карпатах, создав объединение Великая Хорватия.

Сначала здесь сохранялась власть местной славянской знати. А начиная с ХІ в. и завершая ХІІІ в., Закарпатье постепенно вошло в новообразованное европейское государство, королевство Великая Венгрия. Трагической страницей истории стал март 1241 г., когда армия жестоких завоевателей прорвала оборону в Карпатах, и монголо-татары хана Бату перешли через Верецкий перевал. Они захватили и разрушили Мукачево, Ужгород, Тячево, Солотвино, много сел. Некоторое время часть Закарпатья входила в состав Галицко-Волынского государства. Но уже в 1308 г. к власти приходит новая династия в Венгрии - Анжуйская.

История потекла новым руслом. В 1376 г. королева Венгрии и Польши, Эржибет, предоставила Мукачеву статус привилегированного города, а также дала разрешение пользоваться собственной печатью. И вот в 1394 году на Закарпатье из Литовско-Русского государства прибыл известный подольский князь Федор Корятович, который сделал много полезного для культурного развития и обогащения нашего народа. Он учредил монастырь на Монашеской горе, а уже в 1440 г. было основано отдельное Мукачевское епископство.

В 1690 г. прекратило свое существование Трансильванское княжество. Теперь уже все Закарпатье вошло в состав Австрийской империи. Но уже в 1703 г. началась освободительная война венгров против Австрии под предводительством князя Ференца II Ракоци. Сначала его поддержали только 6 тысяч человек, из которых только 800 были вооруженными. 7 июня 1703 г. произошла первая памятная битва куруцев около села Долгое, а затем, 15 февраля 1704 г., повстанцы захватили замок в Мукачеве.

Начало XIX века ознаменовалось экономическим подъемом. На Закарпатье начал развиваться капиталистический уклад, хотя и в рамках феодализма появились первые фабрики. В 1849 году Ужгород стал центром Русского округа - нового территориального образования в Австрийской империи. Но уже в 1850 году округ был ликвидирован. В 1869 году в Ужгороде функционировал первый на Закарпатье лесопильный завод; в 1872 году начала работать первая железная дорога - Ужгород-Чоп. В 1907 г. построен первый театр - в Ужгороде.

Первая мировая война замедлила темп развития края. После распада Австро-Венгрии осенью 1918 г. много закарпатцев изъявило желание присоединиться к Украине, о чем четко было заявлено на съезде в Хусте 21 января 1919 г.

Но 10 сентября 1919 года Закарпатье официально вошло в состав Чехословацкой республики. Город Ужгород стал административным центром края. Именно во времена Чехословацкой республики Закарпатье приобрело современный архитектурный и культурный облик: в 1921 году Но решением Венского арбитража от 2 ноября 1938 г. часть Закарпатья была передана Венгрии. В другой части Закарпатья 15 марта 1939 г. было провозглашено новое государственное образование - Карпатская Украина, с центром в городе Хуст, а первым ее президентом стал Августин Волошин. К сожалению, это карпатское государство просуществовало совсем недолго, поскольку вскоре было оккупировано Венгрией. А уже в 1941 году Венгерское государство, в состав которого входило и Закарпатье, вступило во вторую мировую войну.

К концу 1944 года бои докатились до Ужгорода. Период освобождения привнес в жизнь края существенные перемены. Так, 26 ноября 1944 года состоялся первый съезд Народных комитетов, на котором был провозглашен Манифест о воссоединении Закарпатской Украины с Советской Украиной. А уже 29 июня 1945 года, в Москве, был подписан официальный договор о воссоединении Закарпатья с УССР. 18 октября 1945 года был открыт Ужгородский государственный университет, в 1956 году была построена Теребле - Рицкая ГЭС (на 130 млн. кВт/ч в год), в 1956 году поехал первый электровоз - от Мукачева до Лавочного.

И вот в августе 1991 было провозглашено образование нового независимого государства, которое теперь является одним из наибольших государств Европы, - Украины. Кстати, первыми признали независимость этого государства исконные соседи Закарпатья - Венгрия и Польша. Именно с новым периодом связаны такие события в крае, как решение о создание на Закарпатье специальной экономической зоны, проведение первого официального матча сборной Украины со сборной Венгрии по футболу, увеличение количества высших учебных заведений и, наконец, - встреча "Миллениума" - рубежа двух тысячелетий, двух веков, двух эпох.

Прикріплення: 3357996.jpg (11.0 Kb) · 5573830.jpg (10.3 Kb) · 0390114.jpg (4.0 Kb) · 6388472.jpg (9.2 Kb)


Йа адмінчеГ
 
вільнийДата: Вівторок, 26.02.2008, 07:56 | Повідомлення # 2
User
Група: Користувачі
Повідомлень: 60
Репутація: 3
Статус: Offline
думаю, не буде зайвою місцина, де ми б могли поговорити про наш Ужгород... про його реалії та проблеми... де б розміщали фото, якісь розповіді, статті...

----------------------------------------------------------------------------------------------
про Ужгород пишуть:
Дзеркало тижня
№ 40 (669) 27 жовтня — 2 листопада 2007

Пролітаючи над гніздом Ужа, або Подорожні нотатки з українського Відня.

Автор: Дмитро ДРОЗДОВСЬКИЙ

Чи знаєте ви Україну? Думаю, ні. Принаймні неможливо сказати «я знаю Україну», допоки не відвідаєш унікального етнографічного архіпелагу, відмежованого від України Карпатами, та дивовижного міста в центрі цього архаїчного обширу, міста, розташованого набагато ближче до Європи, ніж до центру України. Це — Ужгород, який вражає своєю камерністю й вишуканістю, специфічним кліматом і багатоголоссям культур. Маленьке серце Європи, котре заховалося в долонях українських гір, захищене від ока невтаємниченого мандрівника.


Раніше думалося, що Львів — осередок західної культури України, центр світової торгівлі, маленький Відень або Прага, місто кав’ярень і аристократизму духу. Та ще й самі львів’яни неодноразово переконували, що поза Львовом нічого цікавого в Україні немає... Проте насправді це не так.

По приїзді до Ужгорода відразу далася взнаки моя необізнаність із регіоном: тутешні погодні умови були не те що не схожі на київські — здавалося, ніби потрапив щонайменше до Одеси. Але вразило мене на Закарпатті, крім погоди, ще й те, що у кількох районних центрах області люди живуть за власним... годинником, час на якому не збігається із загальноприйнятим. Колись, як мені стало відомо, питання зміни часового поясу для закарпатців навіть лобіювали на засіданнях Верховної Ради, адже у столичних владних ешелонах є чималий відсоток представників цього регіону, тож їм і карти в руки. Ба ні, не вдалося перевести годинника. Та хіба то є проблемою для людей, які вірять у потойбічну силу гір та духів?.. Звісно, ні. Тож на Закарпатті є села, де час на годину відрізняється від українського.

Загалом, час в Ужгороді плине не так, як у Києві чи деінде. Ніхто нікуди не поспішає, відчуваєш загальний стан внутрішнього спокою, душевної гармонії та рівноваги. Такий стан попервах дратує, адже ти звик до миттєвого реагування на всі важливі події. В Ужгороді кожна подія важлива, інша річ, що ніхто не бігтиме наввипередки з часом. Стан постійної рівноваги життєвих матерій... А взагалі, мабуть, треба зазначити, що Ужгород — місто надзвичайно гостинне й тепле, з власною аурою, самобутніми будиночками в центрі.

Інколи здавалося, що я не в Ужгороді, а в якомусь італійському або навіть в іспанському містечку, десь на півдні, в Андалусії. Йдеш вулицею і чуєш різні говори. Ось із одного вікна визирнула мешканка з румунськими рисами та, мабуть, у румунському хатньому халатику. А з іншого вікна вже відгукнулася інша сусідка, угорка. І ось ти стаєш свідком емоційної розмови. Ну, їй-Богу, нагадує Одесу десь на початку дев’яностих, колоритну Одесу із Сарою та Розою, які так само перемовляються дивною мовою в одному з внутрішніх двориків на Малій Арнаутській або на Молдованці.

Мабуть, Ужгород і справді чи не найбільше нагадує Одесу, адже й це місто — на перехресті історичних культур, мов. Відповідно, й різних аур, енергетик, типів мислення. Така полікультурність закладає в людях особливу гостинність, толерантність, відкритість до інших людей. Кого тільки немає в цьому регіоні! Крім гуцулів, лемків, бойків (а це ж усе наші — українці!), там проживають цигани, євреї, росіяни, угорці, чехи, словаки, румуни, молдавани... Справжній Вавилон у найкращому розумінні цього історично-культурного поняття.

...Історія ужгородського замку налічує понад тисячу років. Протягом століть його неодноразово перебудовували згідно з вимогами фортифікації Середньовіччя, тож до наших днів від найдавніших споруд збереглася лише частина фундаменту, сліди якого можна бачити в підземеллях, та ще фрагменти карнизів із романським орнаментом. Основна споруда тяжіє в історичному плані до ХІV століття.

Велич ужгородського замку вражає, зокрема поціновувачів середньовічної символіки. Неабияке враження справляє північна частина палацу, зведена над самою прірвою. За всю історію ворог жодного разу не наважувався штурмувати замок із північного боку. В замковому палаці є просторі підземні каземати, котрі в мирний час використовували як комори, а під час облоги — як схови. В підземеллі розміщувалися в’язниця та камера катувань. Фасади декоровано білокам’яним ренесансним обрамленням, яке частково збереглося і дотепер. Палац має внутрішній дворик, де був колодязь, видовбаний у скелі. Його воду захисники замку споживали під час тривалих облог. У товстих стінах ужгородського палацу є потайні ходи, якими можна було непоміченим потрапити з одного поверху на інший. Легенда розповідає і про потаємний хід, що з’єднував замок із зовнішнім світом. 1775 року імператриця Марія-Терезія передала замок Мукачівській єпархії. Нині в ньому розміщено краєзнавчий музей.

Проте, скажу я вам, до якої кімнати в замку не загляну, до якого музею на території не зайду, скрізь чую «великий и могучий». Питаю жартома: це що, Москва так облюбувала наше Закарпаття? І на це каверзне запитання чую відповідь: так потяг «Москва—Ужгород» ходить удвічі частіше, ніж потяг «Москва—Київ». Здивуванню не було меж...

Ба більше. Як виявилося, закарпатці, котрі живуть далеко в горах, мають проблему з телебаченням, а точніше — з мовленням. Сигнали більшості українських каналів до них чомусь не доходять. Натомість російськомовні канали транслюють нормально. І ось, спустившись із гір, ці люди раптом втрачають свою мовну стійкість і починають розмовляти дивною українсько-російською балачкою...

Місто Ужгород вельми камерне. Можна пішки обійти за день. Раніше думав, що менше за Чернівці й Тернопіль нічого бути не може. Виявляється, помилявся. Та, що цікаво, Ужгород геть не справляє враження маленького міста. Річ у тім, що на вулицях бачиш так багато людей, які облюбували кав’ярні та ресторанчики неподалік від річки Уж, у центрі, що знову почуваєшся наче в мільйонній Одесі влітку, коли туди приїздить безліч туристів. В обідню перерву в центрі міста стільки людей, скільки в київському метро в години пік. Ніхто не поспішає на роботу: атмосфера комфорту й ідилії. А навколо така чистота, все аж сяє!..


Та хоч би скільки я переповідав про це місто, найліпший спосіб відчути його ауру — відвідати і все побачити на власні очі. Гадаю, ви знайдете, що подивитися, адже я і словом не обмовився про дивовижну ротонду XII—XIII століть у Горянах, про корчму «Деца у нотаря» екстравагантного ужгородського поета Павла Чучки, про чеський район, де панує атмосфера зовсім не ХХІ століття, про овечок із обкладинок романів Харукі Муракамі, котрі прогулюються в екологічно чистих закарпатських зонах... Тож збирайте валізи і — до Ужгорода!

Добавлено (26.02.2008, 07:55)
---------------------------------------------
Добавлено (26.02.2008, 07:53)
---------------------------------------------
ось це усе я писав на одному НЕужгородському форумі, кому не лінь читайте...

не буду морочити Тобі голову, тільки скажу, що місту цього року виповнилося 1114 років, а це, думаю, вже досить немолодий вік... а ще в місті близько 120 тис. населення... місто невеличке, за годину пішки можна дістатися із одного кінця міста в інший... в Радянському Словнику-Енциклопедії багато уваги приділяється Ужгородському Національному Університету, котрий засновано 1945 року, і в якому я маю честь навчатися... місто тихе, і гопоти не так багато...

для тих, хто Ужгород не бачив ставлю тут фото... як свої, так і інших авторів...
в цілому я горджуся своїм містом. Та не можу бути гордим за його мешканців, так як переважно це байдужі до чужих проблем люди... вони загадили історичний центр Ужгорода сітілайтами, бігбордами, страшними вивісками магазинів та будівельними майданчиками, що зустрічаються ледве не кожні 10 метрів...це давно наболіла проблема, через яку страждають прості смертні мешканці міста, в котрих ще залишилося любові до рідного Ужгорода...

В жодному цетрі жодного міста так не може бути тихо після першої ночі... Місто порожніє, а ліхтарі продовжують світити своїм м'яким померанчовим світлом. Присягаюся, почуваю себе наче в казці в такі моменти. Усі ці рідні і знайомі вулиці враз стають іншими, вони наче у сні, колихаються маревом під зоряним небом... а яке задоволення пройтися набережною восени, порухати жовте листя ногами, і просто подихати свіжістю річки Уж...
Тут сьогодні багато чого не так. Навіть, якщо зважити на слова із попередньої статті про, те що місто чисте аж сяє, то це буде далеко неправда... звісно комунальні служби працюють щосили, але люди... чисто не там де прибирають, а там де не смітять. Більшості ужгородців це на жаль невідомо, і вони продовжують закидувати дороги і тротуари окурками, пластиковими пляшками, стаканчиками... так, раніше можна було пожалітися, що смітників немає. Але тепер їх поставили, але український менталітет, плюс недбалість і байдужість беруть своє... але я не можу не помітити, що безладу стає дедалі менше. Причина цьому нові магазинчики і бутіки, супермаркети та торгові центри, елітні райони і нові дороги... щось із цього справді потрібне, а щось ні... якщо скажу, що влада Ужгорода дивиться на архітектурні правопорушення крізь пальці, то навряд чи когось цим здивую... досить лише згадати, що ЮНЕСКО сумнівається у гідності Києва бути містом-пам'ятником... схожа ситуація, певно по всій Україні.
З приходом* позачергових виборів трохи змінився Ужгород... нові ліхтарі, та нові дороги за кошт не підприємців а влади це неабищо... хочеться вірити, що це все не ілюзія, себто не замилювання очей, а Ужгород з кожним днем усе більше процвітатиме як економічно, так і культурно. Що в місті відбуватиметься дедалі більше театральних вистав, концертів та галерейних виставок smile
Я люблю своє місто. Бо воно найкраще. Маленький Париж, як його називають інколи... обожнюю посидіти на лавиці над річкою навесні... ловити перший теплий вітер, і теплі краплинки дощу...
обожнюю повільним кроком пройтися по центральним вулицям, роздумовуючи про щось далеке і приємне... обожнюю коли над містом сходить сонце... і коли воно заходить... Ужгород - сонячне місто smile
його можна і потрібно любити... за теплоту, мудрість, випадкову розмову, посмішку, ніжність і спокій...

Ласкаво просимо!

Добавлено (26.02.2008, 07:56)
---------------------------------------------

Київська Набережна.
Окраса нашого міста. Славиться найдовшою в Європі липовою алеєю...

Пішохiдний міст)))

***
УжНУ!!! головний корпус

***
Філармонія, чи то пак синагога...

***
центр міста... вулиця Волошина... судіть самі, чи із зовнішнього вигляду цю вулицю можна зприйняти як історичний центр міста...хоча на цьому фото то й не так кидається в очі...

***
Кафедральний собор... красиво ж....

***
ну а це, власне, і є ужгородський замок....

***
і трішечки історії:) це фото з далекого 1985 року. Зроблено, наскільки я розумію, з готелю "Закарпаття"... мені настільки незвично його розглядати...

*
* * *
[/c]




Повідомлення відредагував вільний - Вівторок, 26.02.2008, 07:55
 
JamillaДата: Вівторок, 26.02.2008, 20:49 | Повідомлення # 3
User
Група: Користувачі
Повідомлень: 74
Репутація: 2
Статус: Offline
Є (чи то був) ресторан «Червона ружа» у нас в Ужгороді. Приїздила колись в гості моя тітка, що живе в Росії і прочитала вона «Чёрная рожа» і довго дивувалася такій дивній назві ресторану.... biggrin

ЁЪ ©
 
Форум » Корисне » Міста України » Ужгород (про Ужгород)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Ostolosh © 2024