Комп'ютерні системи та мережі

Четвер, 02.05.2024, 01:37
Вітаю Вас Гість | RSS
[Нові повідомлення · Учасники · Правила форума · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: knicefire  
Форум » Навчання » Linux » Вітання! (Ласкаво просимо у світ "інакшого"!)
Вітання!
knicefireДата: Неділя, 22.06.2008, 02:14 | Повідомлення # 1
Lamer
Група: Модератори
Повідомлень: 2
Репутація: 1
Статус: Offline
Вітаю Вас, всі ті хто читає ці рядки!
Хочу зразу зазначити - ця стаття як і цей розділ не має на меті пропаганту Linux і йому подібних ОС, автор (тобто я) не прагне пригнобити користувачів Windows так як цінує думку кожної людини і право кожної людини на власний вибір.
Для себе я відкрив цю операційну систему досить недавно (десь роки два тому) але з тих пір як я користуюся нею моє життя змінилося, причому на краще!

Здається мені без мене тут нічого не почнеться! Я маю на увазі цей розділ.
Звичайно, далеко не всі ми (і я в тому числі) належимо до тих людей які можуть з впевненістю сказати що знають про Linux усе.
Взагалі я сам мало що про нього знаю...чи про неї smile
Що ж таке Лінукс?
Те, що Лінукс це операційна система знають, мабудь, усі, а те навіщо нам інакша операційна система, гадаю, мало хто замислюється.
Якщо подивитися на цю ОС з точки зору людини, котра лише починає вивчати комп'ютер, то можна побачити що для неї немає ніякої різниці в якій операційній системі починати працювати. На сьогоднішній день Лінукс доволі привітна операційна система, котра включає в собі графічний інтерфейс подібний вже знайомій нам операційній системі MS Windows. Багато дистрибутивів мають у своєму роспорядженні графічні программи конфігурації, що дозволяє легко і інтуїтивно налаштувати систему. Звичайно не все так гладко як хотілося б і хто тут винен можна сперечатись довго, але я вважаю що головна причина цьому людська необізнанність. Звичайно, багато хто робить все можливе аби люди просто не бачили нічого іншого, не бачили потреби, не бачили вибору, а якщо і вибирали то тільки у тому діапазоні у якому їм дозволять.

Давайте подумаємо чи потрібна нам інша ОС?
1.Непотрібна скаже більшість і буде абсолютно права, так як ім вона дійсно непотрібна, у них є операційна система яка вміє фактично все!
2.Дехто згадає все погане що йому траплялося в роботі з його ОС і задумається.
3.А дехто просто захоче різноманітності і скаже, а чому б і ні? Давайте спробуємо!

Гаразд, гадаю якщо ви досі читаєте, то ви вже зацікавились.
Якщо ви зацікавились то ви як мінімум потрапили в категорію номер 2.
Давайте зважимо всі за і проти. Тобто що ми втратимо і що здобудемо! Це важливо адже кожен звик до чогось, для кожної людини є свої цінності які вона не хоче втрачати без вагомих на те причин.
Попереджую! Перелічені нижче пункти це ті речі які втратив і здобув я. Тобто на моєму прикладі ви зможете хоча б трошечки оцінити свій список втраченого і здобутого. До того ж список втраченого це точка зору людини котра працює в Windows, а список здобутого - точка зору людини яка працює в Linux.

Втрачено:
1. Зручна система інсталяції програмного забеспечення, завантажив файл - двічі клацнув - далі-далі-далі-ОК і готово - все працює smile
2. Будь який девайс працює за умови якщо є драйвер. Тобто не суттєво те що я придбав девайс який працює на супер-пупер-новій технології, про яку ще навіть ніхто не чув, драйвер для Windows у комплекті скоріш за все знайдеться, а як ні то будь-ласка сайт виробника і там він точно буде!
3. Ігри! О-так! ТАК-ТАК-ТАК!!!! АААААА-а-а-а-а! (Ні це ще не огразм, це просто щастя smile ) Коротше кажучи, якщо любиш гратися - тобі ще не час відмовлятись від Windows.
4. Друзі, знайомі, колеги і ішні користуються програмами які працюють в Windows. І не тільки програмами, мережа з NetBios, зашарювати папки зручніше - все робиться парою кліків.
5. Навчання. Ну як тут без цього? Без як його... Офісу.. Без тих програм якими користуєшся на лабораторних, без того що тобі просто НЕОБХІДНО для того аби вижити у цьому складному періоді життя яке називається ... хмм... як же ж його назвати.. }|{опа... думаю схоже smile особливо під час сессії.
6. Швидкість роботи - це дуже важливо, тому що я клацаю на Мій комп'ютер і у мене миттєво з'являється вікно, так само швидко завантажуються інші програми. Хочу що б все літало smile
7. Неліцензійні/незаконні/тимчасові програми, а також кряки, ключі, кейгени і ВІРУСИ... так-так... дуже сумно але все це я також втратив.. нема в мене нічого цього.

Здобуто:

1. Зручна система інсталяції програм - одна команда консолі - і все вже є! Непотрібно нічого шукати, потрібно лише знати що тобі треба встановити.
2. Гнучка система, яка може стати такою якою тобі заманеться, вона буде такою якої ні у кого немає - унікальна. Так як можна налаштувати практично ВСЕ від вигляду і розміру значків до горячих клавіш блокування системи. Скрипти доречі дуже допомагають у буденних задачах, а освоїти мову shell дуже просто, для цього не потрібно бути гуру програмування!
3. Консоль - яку більшість користувачів "Вікон" вважають кам'яним віком ще рано відправляти на пенсію. Такий приклад, мені треба налаштувати IP адресу своєї карти я виконую в консолі команду ifconfig 192.168.50.100 netmask 255.255.255.0 і в мене вже все зроблено, а в графічному інтерфейсі ще треба дістатися до необхідного вікна і необхідної закладки. Звісно в деяких випадках зручніше поставити декілька флажків і цим самим сконфігурувати складну программу ніж запам'ятовувати довгі послідовності символів для консолі, ця можливість в Лінукс також присутня, але в деяких випадках консоль - набагато зручніша.
4. Відсутність проблем з вірусами, антивірусами, дефрагментаторами, очисниками реєстру і т.д. і т.п. - нема цього всього і не потрібно.
5. Відсутність жаху переінсталяції системи, яка веде за собою інсталяцію цілої низки програм і конфігурації цих програм в залежності з моїм уподобанням. Звичайно багато хто користуються образами системи які заздалегідь були збережені аби позбудися більшості рутини яка викликана інсталяцією ОС. Але ж ви користуєтеся комп'ютером, а не лише витираєте на ньому пилюку, тому ваші вчорашні уподобання стосовно робочого столу, іконок, вигляду программ, іх розміщення - змінюються, а отже доводится кожен раз щось підправляти, щось довстановлювати, або взагалі (якщо з'явилася нова версія якоїсь програми) видаляти стару программу і встановлювати нову, що в результаті призводить до того що систему доводиться встановлювати з нуля... В Лінуксі все це відсутнє, тому що Лінукс зберігає свої налаштування для кожної программи і для кожного користувача в папках користувача у вигляді звичайних файлів, а не у вигляді бази данних якою являє собою реєстр Windows.
6. Майже все що перелічено у втрачених я не загубив остаточно, деякі не супер нові ігри запускати все ж таки можна, так само як і програми, офіс є, якщо не подобається можна запускати і офіс від Білла Гейтса :), Дещо складніше з драйверами для супер нових девайсів, але з часом я гадаю ця проблема зникне. Щодо мережі, а точніше до взаємодії з комп'ютерами з Windows то це питання доволі легко вирішуєтся.
7. 3D робочий стіл. Можливо це і не дуже важливо, але для мене це дуже зручно, ну і звичайно це красиво smile Хто хоче подивитись - будь-ласка

Так чи потрібна нам інакша ОС? Якщо хоча б для того аби мати вибір - так!
Тож вдалого вам вибору!

Щиро ваш, knicefire
P.S. Це моя перша міні-стаття, тому якщо невдала - вибачайте. smile

 
TiNДата: Понеділок, 23.06.2008, 21:36 | Повідомлення # 2
єдиний і неповторний
Група: Адміністратори
Повідомлень: 229
Репутація: 11
Статус: Offline
Стаття супер....хоча б за те, що вона така велика і набрана вручну!!!
Такого ще ніхто не робив......ти ПЕРШИЙ!!!!!!!! donatello


Йа адмінчеГ
 
knicefireДата: Понеділок, 23.06.2008, 22:09 | Повідомлення # 3
Lamer
Група: Модератори
Повідомлень: 2
Репутація: 1
Статус: Offline
дякую)
 
Форум » Навчання » Linux » Вітання! (Ласкаво просимо у світ "інакшого"!)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Ostolosh © 2024